Kan Sulandırıcı İlaçlar ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Kan Sulandırıcı İlaçlar ve Özellikleri

Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar olarak bilinir. Bu ilaçlar, pıhtı oluşumunu ve mevcut pıhtıların büyümesini engeller. Ancak, daha önce oluşmuş pıhtıları eritemezler. Kan damarları içinde istenmeyen kan pıhtılarının oluşumunu önlemede kullanılırlar. Ayrıca, hali hazırda oluşmuş kan pıhtılarını stabilize ederek, bu pıhtıların kopup kan dolaşımına karışarak emboli oluşturmasını engellerler. Eğer bu pıhtılar kan dolaşımına geçerse, hayati organların damarlarını tıkayabilirler.

Kan pıhtıları, vücutta bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşur. K vitamini, vücudun pıhtı üretebilmesi için gerekli olan bir vitamindir. Kan sulandırıcı ilaçlar, K vitamininin aktivitesini azaltarak işlev görürler ve böylece kanın pıhtılaşmasını engellerler. Kanın pıhtılaşma süresini gösteren "protrombin zamanı" testi, pıhtı oluşumunu takip etmek için önemlidir. Bazı tıbbi durumlar, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırabilir ya da hızlandırabilir. Oluşabilecek pıhtılar, kan yoluyla beyne ya da kalbe giderek tıkanıklık yaratabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Mesela, pıhtı beyine giderse inmeye neden olabilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar, içeriklerindeki etken maddelerle kan hücrelerinin kümülenip bir araya gelmesini engeller. Bu ilaçlar, damar sertliği tedavisinde, kalp krizi ve felç riski bulunan hastaların tedavisinde, periferik arter hastalığının tedavisinde ve kararsız anjina hastalığında uygulanmaktadır.

Kimler Kan Sulandırıcı İlaçlar Kullanamaz?

  • Kanama eğilimi olan hastalar (Trombosit sayısı ve fonksiyon bozuklukları, hemofililer gibi),
  • Yakın zamanda mide, bağırsak kanaması geçirenler,
  • Çok kısa bir zaman önce ameliyat olanlar,
  • Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar,
  • Anevrizma saptanan kişiler.

Kan Sulandırıcı İlaçlar ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kan sulandırıcı ilaçlar, diğer ilaç grupları gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler genel olarak hafif düzeyde görülür ve kullanıcının yaşam kalitesini olumsuz etkilemez. Ancak bazı durumlarda, kullanıcının bünyesine bağlı olarak daha ciddi yan etkiler de görülebilir. Kan sulandırıcı ilaçların hafif yan etkileri arasında ishal, hazımsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma bulunur. Kullanıcıların bir kısmı bu aşamada mide yanması veya mide ekşimesinden şikayet edebilirler. Ayrıca cilt üzerinde kırmızı küçük noktalar görülebilir ve kullanıcı bu süreçte baş ağrısı yaşayabilir. Bu yan etkiler hekimler tarafından hafif olarak değerlendirildiği için bu aşamada ilaç tedavisine son verilmesi önerilmez.

Bazı Kan Sulandırıcı İlaçlar

Ultrox, Vigranda, Tezanol, Planör, Plafix, Diporel, Diloxol, Coumadin, Coraspin, Clopra, Clopirto, Clogan ve Terviz gibi ilaçlar kan sulandırıcı olarak kullanılmaktadır.

K Vitamini ve K Vitaminin Faydaları Nelerdir?

K Vitamini (Diğer adıyla Naftakinon), kanın pıhtılaşmasında görev alan önemli bir vitamindir. K vitamininin bilinen en önemli görevi, kanın sağlıklı bir şekilde pıhtılaşmasını sağlayarak kanamaların durdurulmasında aldığı roldür. K vitamini, kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombinin yapımında görev alır. Karaciğerde glikozun glikojene çevrilmesine yardımcı olur. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir. K vitamini, bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin ölmesine neden olacağı için uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine yol açabilir. K vitamini eksikliği, kanın pıhtılaşmasının azalmasına neden olur ve anormal kanamalar görülebilir. İdrarda kan, burun kanamaları K vitamini eksikliğinde görülebilir.

K Vitamininin Faydaları

K vitamini, kanın pıhtılaşmasındaki görevi ile öne çıkar ve en önemli görevi de budur, kanın pıhtılaşmasını sağlar.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K vitamini içeren besinler arasındadır. K vitamini, insan bağırsaklarındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitaminin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.

Kan Sulandırıcı İlaçlar ve Kan Pıhtılaşması Nasıl Olur?

Kan pıhtılaşmasının nedenlerinin anlaşılması için vücuttaki normal kan pıhtılaşma sürecinin bilinmesi önemlidir. Normal koşullarda, kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki küçük kesik veya çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kanamanın durması ve iyileşmenin başlaması ardından vücut pıhtıları parçalar ve atar. Kan pıhtılaşması karmaşık bir süreçtir ancak esasen şöyledir; Kan damarlarını döşeyen hücrelerin iç tabakasıdır. Bu hücreler, kan pıhtısı oluşumunda temel bir rol oynar. Pıhtılaşma faktörleri; bu proteinler bir fibrin (bir tür protein) ağının oluşmasına yardımcı olur. Fibrin, bir kan pıhtısını birleştirmek için zamk gibi davranır. Trombositler; bu küçük kan parçacıkları pıhtı oluşturmak için birbirine yapışır. Kan pıhtılaşması, vücudun pıhtılaşma sürecinin değişmesi veya yanlış tetiklenmesi sonucu ortaya çıkabilir. Kan pıhtıları beyin, kalp, böbrek, akciğer ve ekstremitelerdeki atardamar veya toplardamarlarda oluşabilir veya bunlara gidebilir. Belli hastalık ve durumlar; genetik mutasyonlar, ilaçlar veya diğer faktörler kan pıhtılaşmasına neden olabilir.

Kan Sulandırıcı İlaç Tedavisiyle Meydana Çıkabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Kanama, ilacın dozunun kişide fazla olması durumunda INR değerinin yükselmesiyle görülebilir. Mümkün olduğunca vücudun yaralanmalara karşı aktivitelerden uzak durmak gereklidir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanımında aşağıdaki durumlarda hemen kullanımı durdurup bir doktora başvurun;
  • Kusma ile ağızdan kahve telvesi gibi ya da kırmızı renkli bir kanama,
  • Öksürük ile ağızdan pembe köpüklü bir kanama,
  • Dışkıdan kan gelmesi ya da katran renginde dışkı bulunması,
  • İdrardan kan gelmesi,
  • Dişeti, burundan aşırı miktarda kanama olması,
  • Kadınlarda, aşırı miktarda, içinde yoğun olarak pıhtılar olan ve uzun süreli genital kanamalar,
  • Vücutta çarpma olmadan geniş morartılar ve şişkinlikler olması,
  • Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi ve konuşma bozukluğu veya bir beyin kanamasının belirtisi olabilir.

Kan Sulandırıcı İlaç Kullanan Hastalarda Beslenme

Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan anti-koagülan ilaçlar (Coumadin, vb.) ile beslenmenizde kullandığınız K vitamininden zengin sebze ve meyveler arasında önemli bir etkileşim vardır. K vitamini, pıhtılaşma faktörlerini aktive ederek kanın pıhtılaşmasına neden olur. Beslenmede K vitamini içeriğinin yüksek ya da düzensiz olması, kullanılan ilacın (anti-koagülan) pıhtılaşma zamanına olan etkisine engel olacaktır. Diyetin K vitamini içeriği ilaç tedavisi süresince en fazla 300-350 ug olmalı, günler arasında büyük farklılıklar göstermemelidir. Günlük fark 250 ug'ı geçmemelidir. Diyette bu düzeyde farklılık yaratacak tek besin grubu yeşil yapraklı sebzelerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uçbay

12 Temmuz 2024 Cuma

Kan sulandırıcı ilaçlar kullanırken, kanama riski nedeniyle belirli aktivitelerden uzak durmam gerektiğini biliyorum, ancak bu aktivitelerin tam olarak neler olduğunu öğrenmek istiyorum. Mesela spor yaparken veya ev işleriyle uğraşırken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uçbay,

Kan sulandırıcı ilaç kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Öncelikle, düşme ve darbe riski taşıyan aktivitelerden kaçınmanız gerekiyor. Örneğin, futbol, basketbol gibi temas sporları ve yüksekten düşme riski olan dağcılık gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. Bunun yerine, yürüyüş, yüzme veya yoga gibi daha düşük riskli sporları tercih edebilirsiniz.

Ev işleri yaparken de dikkatli olmalısınız. Kesici aletler kullanırken (bıçak, makas gibi) ekstra özen göstermek, merdiven çıkarken veya yüksek raflara uzanırken dikkatli olmak önemli. Ayrıca, kanama riskini artırabilecek herhangi bir yaralanma durumunda hemen tıbbi yardım almanız gerektiğini unutmayın.

Sağlığınıza dikkat etmeniz ve doktorunuzun tavsiyelerini takip etmeniz çok önemli. Geçmiş olsun, sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Şekerinin Özellikleri

Kan Şekerinin Özellikleri

Kan Bağışının Önemi

Kan Bağışının Önemi

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Kan Vermenin Zararları

Kan Vermenin Zararları

İlginizi Çekebilir

Kan Şekeri Değerleri

Kan Şekeri Değerleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kan Üre Azotunun Özellikleri

Kan Üre Azotunun Özellikleri

Kan Nasıl Temizlenir

Kan Nasıl Temizlenir

Kan Tükürmek Neden Olur?

Kan Tükürmek Neden Olur?

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler

Neut Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Neut Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kan Yapan Meyveler

Kan Yapan Meyveler

Güncel

Öksürürken Kan Gelmesi

Öksürürken Kan Gelmesi

Güncel

Kan Orucu Bozar Mı

Kan Orucu Bozar Mı

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kan Tahlilinin Sonuçları

Kan Tahlilinin Sonuçları

Kan Grubu Nedir?

Kan Grubu Nedir?

Beyinde Kan Pıhtılaşması

Beyinde Kan Pıhtılaşması

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Meniden Kan Gelmesi

Meniden Kan Gelmesi

Hamilelik Kan Testi Nasıl Yapılır? ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelik Kan Testi Nasıl Yapılır? ve Faydaları Nelerdir?

A Rh Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

A Rh Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Basıncının Özellikleri

Kan Basıncının Özellikleri

Kan Grubuna Göre Diyet Nasıl Yapılır?

Kan Grubuna Göre Diyet Nasıl Yapılır?

Kan Vücutta Neden Dolaşır

Kan Vücutta Neden Dolaşır

İlişki Sırasında Kan Gelmesi

İlişki Sırasında Kan Gelmesi

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı

Kan Hücrelerinin Özellikleri

Kan Hücrelerinin Özellikleri

Kan Kurdunun Özellikleri

Kan Kurdunun Özellikleri

Kan Nasıl Alınır Kan Alma Yöntemleri

Kan Nasıl Alınır Kan Alma Yöntemleri

Kan Transfüzyonu

Kan Transfüzyonu

Kan Pıhtısının Özellikleri

Kan Pıhtısının Özellikleri

Kan Grubuna Göre Beslenme

Kan Grubuna Göre Beslenme

Küçük Kan Dolaşımı ve Özellikleri

Küçük Kan Dolaşımı ve Özellikleri

Kan Yapan Yiyecekler

Kan Yapan Yiyecekler

Kan Şekeri Düşmesi

Kan Şekeri Düşmesi

Kan Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kan Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

İlişkiden Sonra Kan Gelmesi

İlişkiden Sonra Kan Gelmesi

Kan Şekeri Normal Değerleri

Kan Şekeri Normal Değerleri