Kan Yapan Yiyecekler
Kırmızı kan hücrelerine kırmızı rengini, hemoglobin denilen bir madde vermektedir. Hemoglobin seviyesinin kanda bulunması gereken ölçünün altına düşmesi durumunda kansızlık meydana gelir. Kansızlık, vücutta birçok hastalığın daha kolay yer edinmesine neden olur. Vücutta görülen kansızlık nedeniyle dokulardaki hemoglobin miktarı azalır ve bu da dokularda oksijen eksikliğine yol açar. Oksijen yoksunluğuna maruz kalan dokularda kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Bu hastalık, çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilmekle birlikte, en yaygın olarak demir eksikliğinden kaynaklanan anemi türleri şeklinde ortaya çıkar. Kadınlar, bebekler ve çocuklar bu hastalığa daha yatkındır. Sağlıklı yaşamın şartlarından biri de kansızlık sorununu yenmektir.
Kansızlık En Çok Kimlerde Görülür?
Araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre kansızlık, kadınlar, gebelik dönemindeki bireyler ve çocuklarda daha yaygındır. Kansızlık, ayrıca metabolik ve kalıtsal bazı hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabildiği gibi, beslenme bozukluğu, yani yetersiz beslenme sonucunda da gelişebilir. Beslenmeye bağlı anemiler genelde üç temel maddenin eksikliğinden ileri gelmektedir: Demir, folat ve B12. Folat ya da folik asit, B kompleks vitaminler grubunun bir üyesidir. Kromozomların korunması, şeker ve amino asit üretimi, vücuttaki organların yüzeylerini ve vücut boşluklarını örten mukozanın korunması, bağırsakların parazitlere karşı direnç göstermesi ve kan hücrelerinin çoğalması folat ve folik asit ile mümkündür. Günlük 400 mikrogram folat bu fonksiyonlar için yeterlidir.
Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?
- Kronik yorgunluk ve çabuk yorulma, halsizlik
- Nefes darlığı şikâyetleri
- Göğüs ağrısı
- Demir eksikliğine bağlı olarak metabolizmada yavaşlama
- Dudaklarda morarma
- Ağız içi ve göz altı morarmaları
- Sinirlilik ve asabiyet halleri
- Sürekli kronik uykusuzluk hissi
- El ve ayaklarda karıncalanmalar
- Yüzün ve ten renginin solgun olması
Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?
- Vücudun demir ve C vitamini ihtiyacını karşılayan ya da demir emilimini artıran besinler kansızlığın doğal tedavisi için oldukça önemlidir. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında bitkiler, sebzeler, meyveler, soya sütü, çiğ sebzeler, pırasa, ıspanak, kereviz, karnabahar, yulaf ve pekmez bulunur.
- Pırasa çiğ yenildiğinde kan yapıcı etkisini göstermektedir. Aynı şekilde, demir ve C vitamini bakımından zengin besinlerin bolca tüketilmesi kansızlık tedavisinde büyük önem taşır.
- Pekmez, en çok kan yapan besinlerden biridir. Her sabah yarım çay bardağı pekmez içilmesi yeterlidir.
- Dalak da kan yapıcı besinlerdendir. Taze hayvan dalağını tavada hafif kızartarak hap gibi yutmak çok faydalıdır.
- Çekirdekli kara üzüm, en çok kan yapan yiyeceklerden biridir. Tane olarak veya kaynatılıp suyu içilebilir. Kurusu da kullanılabilir.
- Kına ağacı kansızlık için çok şifalıdır. Kaynatılıp suyunu içilebileceği gibi kara üzüm şerbetine katılarak da tüketilebilir.
- Isırgan otu ve ısırgan çayı anemi hastalığına şifadır.
- Genellikle adet kanamasının şiddeti nedeniyle oluşan kansızlıklarda çemen tohumu yutulabilir.
- Sabah ve akşam birer tatlı kaşığı bal yenilebilir.
- Karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, tere, roka, kuruyemiş ve süt ürünleri kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.
- Bal, arısütü ve polen de kansızlığa iyi gelen hayvansal besinler arasında yer almaktadır.
- Dut, üzüm pekmezi, ahududu, karadut, çilek, böğürtlen reçeli gibi kırmızı renk açısından zengin meyvelerin reçel ve pekmezleri, kırmızı turp ve kırmızı lahana da kansızlığa çözüm olabilecek besinlerdir.
|
Pırasa çiğ yenildiğinde kan yapıcı etki gösteriyormuş, denediniz mi?
Cevap yazEvet, Çelen, pırasanın çiğ olarak tüketildiğinde kan yapıcı etki gösterdiği bilinmektedir. Pırasa, demir, folik asit ve C vitamini gibi kan yapımını destekleyen besin öğelerini içerir. Ben henüz denemedim ama beslenme uzmanları pırasanın özellikle çiğ olarak tüketilmesinin bu faydalarının daha belirgin olabileceğini söylüyor. Siz denediniz mi, çiğ pırasa tüketmekle ilgili deneyiminiz nasıl oldu?