Boğazdan Kan GelmesiBoğaz, ağız boşluğundan sonra gelen geçittir. Akciğerlere gidecek hava, mideye gidecek yiyecek lokmaları ve orta kulağa ulaşacak ses dalgaları burada geçiş yapar. Ayrıca boğazın iki yanındaki lenf sistemi, ağız yoluyla alınacak mikropların daha ileriye gitmesini engeller. Boğazın uzunluğu 5-14 cm arasındadır. Boğazın solunum, yutma, ses ve konuşma, vücudu mikroplara karşı koruma gibi önemli görevleri vardır. Boğazdan kan gelmesi, tıbbi literatürde "hemoptizi" olarak bilinir ve solunum sisteminden, yani akciğerlerden, bronşlardan, trakeadan ve boğazdan gelen kanın ağızdan çıkmasına denir. Mideden gelen veya kusulan kana ise "hematemez" denir. Kanamanın kaynağı çoğunlukla üç bölgeden biridir; bunlar burun boşluğu, ağız içi ve boğazda oluşan üst solunum yollarıdır. Hem tükürmekle hem de burundan kan geliyorsa, kanamanın kaynağı üst solunum yolları olabilir. Yoğun alkol alımı, hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıkları olan kişilerde ise mide kanaması veya yemek borusunda varis kanaması ilk akla gelmesi gereken durumlardandır. Akciğer kaynaklı olan kanama hava ile daha fazla temas ettiği için köpüklüdür. Kanın rengi ve miktarı da sebebi hakkında önemli ipuçları verebilir. Parlak kırmızı renkli, az miktardaki kan daha üst kısımlardan (burun, boğaz bölgesi) kanama ihtimalini artırırken, kahve telvesi renginde bir kan, midede beklemiş kanı gösterir. Aşırı miktarda kan genelde mide ile ilgili ciddi kanamalar kaynaklıdır. Boğazdan Kan Gelmesi Belirti ve BulgularıBazı hastalarda zaman zaman öksürürken tükürükle kan geldiği görülmektedir. Bu kanama diş etlerinden, burnun arka tarafından veya boğazdaki kılcal damarların çatlamasından kaynaklanabilir. Şiddetle sümkürmek ve aksırmak da bu durumu tetikleyebilir. Alerji, kronik bronşit ve sigara tahrişleri de bu tür kanamalara sebeptir. Kanamaya bağlı olan etkenler ortadan kaldırılırsa, kan tükürme olayı geçer.
Boğazdan Kan Gelmesi ve Neden Olur?Hemoptizi, solunum yolunun bir kısmından kan tükürmeyi anlatır. Mide gibi herhangi bir yerden gelen kan tükürmeye benzemektedir. Kan tükürmenin esas nedeni kronik bronşit ya da bronşiektazidir. Kan öksürmenin diğer olasılı nedenleri arasında şunlar vardır:
Boğazdan Kan Gelmesi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?Kanamanın taze olup olmadığı önemlidir. Eğer kan pıhtı şeklinde yani koyu renkteyse, sinüzitten olabilir; eğer taze kanın rengi açık kırmızı ise, boğazınızı temizlerken veya zorlarken kılcal damarlardan olabilir. Boğazdan kan gelmesi ciddi bir durumdur ve bazen kötü hastalıklardan kaynaklanabilir, bu nedenle endoskopik inceleme gerektirebilir. Kan tetkiki ve görüntüleme yöntemleri de gerekebilir. Tedaviye Yardımcı Aşağıdaki Reçeteler de KullanılabilirBir su bardağı kaynak suya bir kahve kaşığı kuru nane konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna bir kahve kaşığı saf sirke ilave edilip içilir. Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı mersin ağacı yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez tok karnına içilir. Bir miktar ayva kabukları soyulup mikserden geçirilerek lapa haline getirildikten sonra bir tülbent yardımıyla sıkılıp elde edilen suyu içilir. Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç asma yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir. Bir litre suyun içine bir avuç nar çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir. |
Öksürürken tükürüğümde kan fark ettim, bu durum diş etlerimden mi kaynaklanıyor yoksa boğazımdaki kılcal damarların çatlaması mı? Neden böyle bir şey yaşıyorum?
Cevap yazMerhaba İsrâc,
Tükürüğünde kan görmen bazen diş etlerinden kaynaklanabileceği gibi, boğazdaki kılcal damarların çatlamasından da kaynaklanabilir. Bu durum stresi, kuru hava veya yoğun öksürükten dolayı olabileceği gibi daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Kesin bir tanı için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Sağlığını ihmal etme ve en kısa zamanda bir uzmana görün. Geçmiş olsun!