Kan Yapımını Destekleyen Meyvelerin Önemi Meyve tüketiminin hafızayı canlandırdığı ve sinir hücrelerini geliştirdiği bilinmektedir. Uzmanlar, meyvelerin kolesterol içermediğini belirtmektedir. "Meyveler, doğal şeker içerir ve ne kadar çok meyve tüketilirse beyindeki sinir hücreleri de o kadar gelişir. Meyve yemek hafızayı canlandırır" demişlerdir. Meyveler ayrıca mükemmel bir lif kaynağıdır, vitamin ve mineral açısından zengindir. Az kalorili oldukları için kilo aldırmazlar. Ancak diyet sırasında kalorisi nispeten yüksek olan incir, muz ve üzümden uzak durulmalıdır. Meyveler bol miktarda antioksidan içerir ve aç karnına yenilmesi sindirimi kolaylaştırır. Kansızlık genelde kan yapıcı özellikleri bulunan B9, B12 ve demir minerali eksikliğinde görülen bir rahatsızlıktır. Bu minerallerin eksikliğinde, bitkinlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, el ve ayaklarda şişmeler, deride renk solgunluğu, sürekli uyku hali, baş dönmesi, nefes darlığı, dudaklarda çatlamalar ve saç dökülmesi gibi belirtiler baş gösterir. Bu belirtiler önemlidir ve birçok hastalığın habercisidir. Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kan Yapan Meyveler ve Faydaları Nelerdir? Meyveler, kan yapımını destekleyen önemli besinlerdir. İşte bazı kan yapıcı meyveler ve faydaları: Dut Ne şekilde tüketilirse tüketilsin dut, kan yapıcıdır. Sabahları aç karnına tüketilip üzerine su içilirse bağırsakların çalışmasını tetikler. Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı su ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu karışım aynı zamanda ateş düşürücüdür. İştahı artırır ve enerji verir. Kara dut şurubu veya kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı, ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında kullanılır. Kiraz Kiraz, güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin maddesi bulunur ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazladır. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Flavonoidler içeriği ile vücuttaki zehri temizler, antioksidan etkisi yapar, kabızlık gidericidir. Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlar. 100 gram kiraz yaklaşık 70 kaloridir. Üzüm Üzüm, böbreklerin çalışmasını uyararak kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler, siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenilirse hücre yenileyicidir. Sindirimi kolaylaştırır, kansızlığı giderir. Bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır. Ancak kalorisi yüksek olduğundan bir günde 15-20 adetten fazla tüketilmemelidir. 100 gram üzüm yaklaşık 65 kaloridir. Şeftali Şeftali, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı korur. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürücüdür. Bir adet orta boy şeftali yaklaşık 42 kaloridir. Kayısı Kayısı, kan yapıcıdır ve kansızlığa iyi gelir. Güzel bir cilt ve saç için olumlu etkileri vardır. Özellikle akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcıdır. Kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesinde faydalıdır. Kemik erimesinin önlenmesine yardımcıdır. Sinirleri gevşetip uyku verir. Kabızlık çeken ve sindirim sisteminde sorun yaşayanlar için faydalıdır. Sabahları aç karnına yenilen kuru kayısı sindirimi kolaylaştırır ve cilde canlılık katar. Bir adet kayısı yaklaşık 15 kaloridir. İncir İncir, bağırsakları çalıştırır. Enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır. Yüksek kan basıncını düşürür. Kemik yoğunluğunu artırır. Bir adet incir yaklaşık 37 kaloridir. Ananas Ananas, bakteri ve parazitlerle savaşmaya yarar. Sindirimi kolaylaştırır. İltihaplanma riskini azaltmada ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlamada etkilidir. Bir kalın dilim ananas yaklaşık 43 kaloridir. Elma Elma, kan ve böbrekleri temizler. Cilde parlaklık ve güzellik verir. Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardımcı olur. Baş ağrısına iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kan şekerini kontrol altında tutar. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar. Bir adet elma yaklaşık 63 kaloridir. Muz Muz, kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliğe sahiptir. Uykuyu düzene sokar. Ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur. Kolesterolü düşürücüdür ve migren ağrısına faydalıdır. Böbrek ve eklemlerdeki iltihaplanmalarda tedavi edici özelliğe sahiptir. Bir adet muz yaklaşık 105 kaloridir. Kivi Kivi, başlı başına bir C vitamini deposudur. Bir adet kivide günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacından fazlası bulunur. Kivinin bitkisel besinleri DNA'yı korur. Antioksidan özelliği vardır. Kan şekeri kontrolü için yararlıdır. Kolon kanserinin engellenmesine yardımcı olur. Astıma karşı koruma sağlar. Kan inceltici özelliğiyle kan pıhtılaşması riskini önemli bir şekilde düşürür ve kandaki yağ miktarını azaltır. Bir adet kivi yaklaşık 46 kaloridir. Vişne Vişne, şeker oranı düşük olduğu için az kalori içerir. Diyareyi keser. Ateş düşürür, susuzluğu giderir. Koyu renkli vişneler, açık renklilere göre daha fazla mineral içerir. 100 gram vişne yaklaşık 50 kaloridir. Armut Armut, kalp ve damar sağlığına iyi gelen vitaminler barındırır. Yüksek tansiyonu olanlar ve böbreklerinde sorun yaşayanlar için faydalıdır. Kansızlığa ve kabızlığa iyi gelir. Bir adet küçük armut yaklaşık 82 kaloridir. Erik Erik, vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri sakinleştirir. Kansızlığa iyi gelir. Erik sindirim sistemine faydalıdır. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır. Kurutulmuş Meyveler Üzüm, kayısı, incir gibi hem yeşil hem de kuru tüketilen meyveler, kurutulduğunda demir yönünden zengin bir hal alırlar. Dolaşımı ve sindirimi düzenleyici görevlerinin yanı sıra kan yapıcı olarak da bilinmektedirler. |